Woontoren Fortuna

PlaatsGroningen
opdrachtgeverNijestee
Jaar ontwerp2006
Jaar realisatie2008

Fortuna

In de stedenbouwkundige context van de centrumstrook van Vinkhuizen is een ontwerp gemaakt voor een nieuw te bouwen hoge woontoren: de markering van de kruising Siersteenlaan – Diamantlaan.

In het ontwerp van de toren op een basement is gezocht naar een interessante verbinding tussen de bouwdelen van basement en toren, opdat er een totaal gebouw gaat ontstaan. Dat gebouw is weliswaar geleed in verticale zin maar door de toepassing van een enkelvoudig basismateriaal voor de gevel ook sterk en eenduidig. Met die sterke en eenduidige beeldtaal sluit het aan bij de kloeke compromisloze bebouwing van de wijk Vinkhuizen. De totale bouwmassa bestaat daarmee uit een toren van 14 bouwlagen op een basement van twee bouwlagen.
Zowel de top van de toren als het basement zijn opgevat als stevige bouwvolumes met een diepe perforatie voor de lichttoetreding van de woningen. Het onderste deel van de toren, aansluitend aan het basement, is daarbij in zwaarte geminimaliseerd. Van de zware gevelopbouw resteert slechts een relatief dun grid, ingevuld met (breekbaar) glas. Mede door de verfijnde detaillering en het halftransparante karakter van de gevel ontstaat een belangrijke nuancering van de zwaarte van het gebouw. Een nuancering waarbij de relatief zware gebouwtop bijna lijkt te zweven…

In het basement is op de begane grond ruimte voor een supermarkt, aansluitend op het winkelcentrum Vinkhuizen. Aan die zijde opent het gebouw zich nadrukkelijk. Op de supermarkt ligt een 2e laag met naast een woning op de noordoost hoek, ruimte voor parkeerplaatsen voor de bewoners.
De toren zelf kent ruime 3 en 4-kamerwoningen voor zowel de huur als de verkoop met een adembenemend uitzicht op Vinkhuizen, de Stad en het Ommeland.