Woon-winkelpand Zuiderdiep

PlaatsGroningen
opdrachtgeverSchreuder Makelaars
Jaar ontwerp2007
Jaar realisatie

In het centrum van Groningen aan het Gedempte Zuiderdiep werd een uitgebrande winkelruimte met verpauperde bovenwoning aangetroffen. In het kader van de aktie ‘Wonen boven Winkels’ is een verbouwingsplan ontworpen om het winkeloppervlak te behouden voor het kernwinkelgebied en de oorspronkelijke woonfunctie te herstellen.
Boven de winkelfunctie zijn in het plan twee royale binnenstadsappartementen gerealiseerd met een eigen entree aan de achterzijde. Hierdoor behoudt de winkel z’n maximale frontbreedte en wordt de sociale veiligheid in de achterliggende Burchtstraat sterk verbeterd.

De authentieke gevel aan het Zuiderdiep is in oude glorie hersteld met toevoeging van een nieuwe uitsnede tbv de winkel op de begane grond. De nieuwe gevel aan de achterzijde, gelegen aan de Burchtstraat, is vormgegeven als een traditionele metselwerkgevel met diepe en mooi gedetailleerde raamopeningen.