Woningen Eelderbaan fase 2

PlaatsGroningen
opdrachtgeverLefier
Jaar ontwerp2006
Jaar realisatie2008

Eelderbaan fase 2 Rijwoningen

In het verlengde van de rijenwoning Eelderbaan fase 1 heeft BureauNoordeloos ook een ontwerp gemaakt voor fase 2. rijwoningen parallel aan het nieuwe park. Op verzoek van Lefier hebben deze een geheel andere uitstraling gekregen. Deels komt dat door de andere stedenbouwkundige situering. Waar de bebouwing van fase 1 pal voor een hoge galerijflat staat is de situering van de rijenwoning in fase 2 op een kavel met daarachter nieuw te bouwen 2^kap woningen. Met de introductie van een achterstraat voor parkeren en bergingen ontstaat zodoende een 2-zijdige ontsluiting en orientatie van de woningen. Om de tweezijdige oriëntatie te benadrukken is de woonplattegrond opgedeeld in een voor en een achterkamer. Daartussen ligt een zone waar de keuken berging trap en hal ligt. De indeling is daarmee zeer flexibel met keuze voor het wonen aan het park dan wel de eigen achtertuin.
Om de individualiteit van de woning te benadrukken staan de voorgevels onder een hoek en is de hoek extra geaccentueerd met houten bekleding die doorloopt in een verhoogde kroonlijst. Die verhoogde kroonlijst heeft het ontwerp dan weer gemeen met de eerste fase zodat een dakopbouw op de 2e verdieping mooi opgenomen kan worden en in hoogte beperkt blijft ten opzichte van het basisvolume.

Eelderbaan fase 2, 12 2^kap woningen

Achter de rijenwoning Eelderbaan fase 2 worden 12 twee onder één kapwoningen gerealiseerd.
Bij het ontwerp van de 2^kappers is gezocht naar een zekere dynamiek in de compositie, wenselijk geacht in de statische opstelling van Vinkhuizen.
De richting straat en tuin-gevels is daartoe verdraaid t.o.v. de plattegrond en de kap. Door de nokrichting in één lijn te leggen van alle woningen en de woningen om en om te spiegelen ontstaat er een golvende beweging in de voorgevels aan de straat met een spannend totaalbeeld.
De twee onder één kapwoningen hebben een donker-licht kleur verdeling in het metselwerk die verschoven is t.o.v. de as van de 2 woningen waardoor er een interessante compositie in het straatbeeld ontstaat. De koppeling met de rijwoningen is gemaakt in de vorm van een zelfde donkere steen. Door de verholen goot wordt het monoliet karakter van de totale bouwmassa versterkt.

Met de gekozen compositie zijn de plattegronden ruitvormig, en door de aangesneden dakvlakken zijn de kamers op de verdiepingen elk op een eigen wijze aangesneden door de kap. Daarmee overstijgt zowel het interieur als het exterieur nadrukkelijk het standaard beeld van de 2^kapper.
Aan de achterzijde is als optie een glazen serre uitbouw ontworpen die in vorm tegen de kaprichting ingaat. Door 2 serre’s aan elkaar te koppelen ontstaat er een vlindervorm.