Woningen Eelderbaan fase 1

PlaatsGroningen
opdrachtgeverLefier
Jaar ontwerp2005
Jaar realisatie2006

De Eelderbaan is een nieuw aan te leggen park dat de verbinding gaat vormen tussen de jaren 70 wijk “Vinkhuizen” en de nieuwe wijk “de Held” te Groningen. De hoge flats die jaren lang de rand van de wijk Vinkhuizen en het eind van de stad markeerden worden nu in de wijk ingebed. Een nieuwe rand naar het park wordt gevormd door woningen die voor de flat gebouwd gaan worden. Een traditionele indeling met huizen aan de straat en achter het huis een tuin is hier niet wenselijk omdat dan de bewoners van de flat direct in de tuinen van de nieuwe huizen kunnen kijken. Vandaar dat gekozen is om de woningen bijna achter op de kavel te zetten. Alleen een smalle strook van bestaande bosages vormt een natuurlijke barrière naar de flat. Hier ligt ook een achterpad naar de bergingen van de woningen.

De hoofdentree van de woning zit voor aan de straat waar ook de tuin ligt. Om enige privacy te geven aan deze tuinen aan de straat is het niveau van de woningen en tuin opgetild. Daarnaast wordt er tussen de openbare straat en de tuin een haag geplant die vanaf de straat te hoog zijn maar vanuit de woning vrij uitzicht geven. De woning is gezoneerd. Aan de kant van de flat liggen de slaapkamers, badkamer(s) en berging. Het wonen is over 2 lagen aan de tuinkant; op het park en het zuiden gericht. Een verzorgd entree-element en expressieve tuingevels vormen een stedelijke rand naar de grote ruimte van het park. De hoekbebouwing maakt op een groter schaalniveau het totale bouwblok af.