Villa Mees De Linie

PlaatsGroningen
opdrachtgever
Jaar ontwerp2004
Jaar realisatie2005

Villa Mees is een particuliere woning in de nieuwe woonwijk de Linie in Groningen. Een woonwijk met een karakteristieke verkaveling waar op relatief kleine kavels (225m2) gebouwd wordt, op de kavelgrens. Op die wijze ontstaat een vrij steenachtig wijkje met smalle steeg-achtige straatjes.

De kavel van villa Mees ligt op een hoek van het plan tegenover een oud balkgat: een zijarm van het Winschoterdiep met daarlangs oude wilgen en een parkachtige inrichting.

Het programma van villa Mees is een niet traditioneel woonprogramma. Enerzijds wordt dat gevoed door de zoon (Mees) waarbij rekening gehouden is met een gehandicapt leven op de begane grond van de woning. 

Anderzijds is er de wens van de opdrachtgever om zijn bedrijf aan huis te vestigen met een separate opgang en een multifunctionele lounge op de 1e verdieping.

In de uitwerking is een volume met een eenvoudige basisopzet ontworpen maar met een ingenieuze ontsluiting die ruimte laat aan een open plattegrond en de private en zakelijke verkeersbewegingen in de villa doelmatig van elkaar weet te scheiden. Het in hoofdopzet gesloten bouwvolume opent zich naar de tuin met een reeks van deuren en naar het balkgat met een opvallend omkaderd hoekraam.

De externe trapopgang van de bedrijfsruimte vormt een nuttige afscherming van een parkeerplaats op de eigen kavel en een private terrasstrook aan de gevel.