Bedrijfsgebouw Acantus Servicedienst & Gemeentewerf

PlaatsOude Pekela
opdrachtgeverAcantus Onderhoud
Jaar ontwerp2006
Jaar realisatie

De opgave is een bedrijfsgebouw te ontwerpen voor Acantus Onderhoud te samen met Gemeentewerken Pekela.
BureauNoordeloos heeft het functioneel goed doordachte programma van eisen vertaald in één gebouw met daaraan gekoppelde buitenruimten en opslag, zodat er geen verzameling van losse gebouwen op het terrein ontstaat.
Door het programma enigszins te herschikken, met de logistiek als leidraad, heeft het gebouw een duidelijk front naar de omgeving met een interne logistiek rondom een binnenplaats Die omgeving kenmerkt zich door een zicht-locatie met uitgestrekte landerijen en een bos-perceel aan de achterzijde.
Het gebouw spiegelt zich in de aangelegde vijver aan de voorzijde. 

 Het gebouw enerzijds en de bebossing anderzijds omsluiten een binnenterrein waardoor de steeds wisselende opslag van de gemeentewerf aan het oog wordt onttrokken. De knoop of lus in de hoofdvorm is een metafoor voor de verbinding van alle diverse functies. Door het gebruik van één materiaal als gevelbekleding ontstaat er een helder en eenduidig gebouw.

Door het concept van een lusvormig volume ontstaat een snede in kruisende bouw massa. Ter plaatse van die onderdoorgang ontstaat de logische plaats voor de afsluiting van de gemeentewerf. Hierdoor is er geen afrastering direct aan de straat te zien; het gebouw blijft ‘schoon’ naar de weg toe en past in de parkachtige omschrijving van het beeld-kwaliteitsplan.